Soms reageren jouw hooikoortspatiƫnten ook op bepaalde voedingsmiddelen, met name groenten en fruit. Dit komt omdat de structuur van het stukje stuifmeelkorrel dat de allergische reactie veroorzaakt overeenkomt met bepaalde, specifieke voedselstructuren. Omdat het immuunsysteem niet in staat is om deze allergenen van elkaar te onderscheiden, kan er een allergische reactie ontstaan. Het zogenaamde Oral Allergy Syndrom, tegenwoordig wordt gesproken over het Pollen Food Syndroom, aangezien patiƫnten ook van andere zaken last kunnen hebben dan alleen van orale klachten.
Circa 60-70% van de mensen met hooikoorts, ontwikkelt een kruisallergie met Ć©Ć©n of meerdere voedingsmiddelen. Veel plantaardige voedingsmiddelen zijn hittegevoelig hetgeen betekent dat het werkzame allergeen door verhitting wordt vernietigd. Zo kan het voorkomen dat het eten van een verse appel klachten geeft, maar het eten van appeltaart niet. De eiwitstructuur van de appel lijkt namelijk ook heel erg op de eiwitstructuur van de bomen.
In deze video legt Maurits van Maaren, Internist-allergoloog in het Erasmus MC Rotterdam, uit wat het verschil is tussen homologie en kruisreactiviteit. Daarnaast bespreekt hij de rol van homologie in de behandeling van boom- en graspollenallergie.
Kruisreactie overzicht